Porsche Panamera Sport Turismo Concept: Υβριδικό και... άπιαστο

Πριν αναρωτηθείτε γιατί επέλεξα αυτό το ξεχωριστό αυτοκίνητο για ποδαρικό στη στήλη του αυτοκινήτου,
να διευκρινίσω ότι η επιλογή μου βασίστηκε στις οδηγικές και οικολογικές μου ανησυχίες. Γνωρίζω ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, όταν θα παραχθεί, δεν θα έχει καμία τύχη στην ελληνική αγορά, αλλά παράλληλα δεν μπορώ να αμφισβητήσω την πρόοδο των Γερμανών μηχανικών και την πρόκληση της υβριδικής τεχνολογίας.

H Porsche, η αγαπημένη μάρκα και μερίδας Ελλήνων πλούσιων αγροτών με φορολογικές δηλώσεις κάτω από τα 5.000 ευρώ, ανοίγει έναν νέο δρόμο στην εξέλιξη των αυτοκινήτων που παίρνουν ενέργεια από συνδυασμένες πηγές. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο είναι αντικείμενο μελέτης γιατί φέρνει πολλά νέα στοιχεία στην αυτοκίνηση. Εφοδιάζεται με έναν από τους καλύτερους βενζινοκινητήρες του γκρουπ VW και έναν νέο ηλεκτροκινητήρα. Η μονάδα εσωτερικής καύσης είναι το σύνολο V6, με χωρητικότητα 3.000 κ.εκ. και ισχύ 333 ίππους.

Η ηλεκτρική μονάδα επιφορτίστηκε με το έργο παραγωγής ισχύος 95 ίππων, μέσα σε ελάχιστο χρόνο μόλις ενεργοποιηθεί. Η συνδυασμένη ισχύς ανέρχεται στους 416 ίππους και κατευθύνεται μόνο στον πίσω άξονα, όπως αρμόζει σε μια αυθεντική Porsche. 

Το τεχνολογικό υπόβαθρο συμπληρώνεται από μια νέα συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου και μια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο. 

Αποτελέσματα

Ας δούμε όμως τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Ξεκινώ από τη δυνατότητα που έχει το εντυπωσιακό και βαρύ αυτοκίνητο να διανύσει έως και 30 χλμ. μόνο με τη συνδρομή του ισχυρού ηλεκτροκινητήρα. Το δεύτερο στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι η ικανότητα του ηλεκτροκινητήρα να δώσει την ισχύ που απαιτείται για να φθάσει η ταχύτητα κίνησης στα 130 χλμ./ωρα. Ολα αυτά μόνο με ηλεκτρική ενέργεια! Μόλις οι μπαταρίες δώσουν τη μεγαλύτερη ποσότητα της αποθηκευμένης ενέργειας στον ηλεκτροκινητήρα, αυτόματα ενεργοποιείται ο βενζινοκινητήρας και το σκηνικό αλλάζει. Το πανίσχυρο μοτέρ εξασφαλίζει την ολοκλήρωση του τυπικού τεστ 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 6’’. Αξίζει να σημειωθεί το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει το ονειρεμένο αυτοκίνητο. Οι εκπομπές CO2 περιορίστηκαν στα 82 γρ./χλμ. Οσο για τη μέση κατανάλωση βενζίνης, είναι μόνο 3,5 λίτρα/100 χλμ. Δηλαδή συγκρίνεται με τα μικρότερα μοντέλα της αγοράς σε αυτόν τον τομέα.

Ενα ακόμη κέρδος είναι η μείωση του χρόνου πλήρους φόρτισης των μπαταριών από το ηλεκτρικό δίκτυο. Μέσα σε 2,5 ώρες η Porsche Panamera Sport Turismo Concept είναι έτοιμη για την επόμενη οδηγική πρόκληση. Το πρωτότυπο είναι βαμμένο σε μια νέα απόχρωση του μπλε (Liquid Metal Blue). Προσέξτε τα LED φωτιστικά σώματα και τους αεραγωγούς. Η αεροτομή έχει φτιαχτεί από ανθρακονήματα. Το αυτοκίνητο έχει μήκος 4,9 μ., πλάτος 1,99 μ. και ύψος 1,4 μ.

Ο τυχερός οδηγός απολαμβάνει την εσωτερική διακόσμηση που έγινε σύμφωνα με τη μινιμαλιστική άποψη της κορυφαίας μάρκας σπορ αυτοκινήτων. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις