Η στάση που ανακουφίζει τον πόνο στη μέση

O χρόνιος πόνος στη μέση, ο οποίος προκαλεί περισσότερη ταλαιπωρία και απώλεια εργάσιμων ημερών από κάθε άλλη πάθηση, μπορεί να ανακουφισθεί αν γίνει εκπαίδευση για τη σωστή στάση, μέσω της τεχνικής Αλεξάντερ. 


Ο πόνος στην πλάτη και τη μέση είναι δύσκολο να θεραπευθεί και πολλοί άνθρωποι υποφέρουν για χρόνια. Επτά στους δέκα ανθρώπους υποφέρουν από οσφυαλγία κάποια στιγμή της ζωής τους. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά από την επιθεώρηση «Βritish Μedical Journal» και αφορούσε περισσότερους από 500 ασθενείς, δίνει κάποιες ελπίδες. 

Στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στα Πανεπιστήμια του Σαουθάμπτον και του Μπρίστολ, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς οι οποίοι είχαν διδαχθεί την τεχνική Αλεξάντερ και τη συνδύαζαν με άσκηση, ήταν σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση στο τέλος ενός χρόνου. 

Η τεχνική Αλεξάντερ αναπτύχθηκε το 1890 από τον Φρέντερικ Αλεξάντερ, έναν Αυστραλιανό ηθοποιό. Η τεχνική βοηθά στην ευθυγράμμιση του κεφαλιού, του αυχένα και των μυών της πλάτης και- μέσω αυτής- ολόκληρου του εσωτερικού νευρομυϊκού συστήματος. 

Η μελέτη 
Οι ασθενείς ανέφεραν στο τέλος της έρευνας λιγότερο πόνο και καλύτερη ποιότητα ζωής μετά την εκπαίδευση στην τεχνική αυτή, ενώ ορισμένοι είπαν ότι ήταν ικανοί πλέον να κάνουν πράγματα που προηγουμένως δεν μπορούσαν- όπως να βγαίνουν έξω από το σπίτι, να περπατούν φυσιολογικά και να κάνουν δουλειές στο σπίτι. 

Ο καθηγητής Πολ Λιτλ στο Τμήμα Ιατρικής του Σαουθάμπτον και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν 579 ασθενείς, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί γιατρό λόγω επανειλημμένου πόνου στη μέση κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν περιλαμβάνονταν ασθενείς με σοβαρή πάθηση της σπονδυλικής στήλης ή εκείνοι που είχαν δοκιμάσει προηγουμένως την τεχνική Αλεξάντερ. 

Οι ασθενείς χρησιμοποίησαν είτε τη συνήθη αγωγή και μαλάξεις, είτε μαθήματα της τεχνικής Αλεξάντερ. Οι μισοί ασθενείς κάθε ομάδας έκαναν επίσης ένα πρόγραμμα ασκήσεων που περιελάμβανε 30 λεπτά ζωηρού περπατήματος την ημέρα. Οι μαλάξεις ανακούφισαν τον πόνο για τους πρώτους τρεις μήνες, αλλά το όφελος δεν διαρκούσε. Όσοι, όμως, διδάχθηκαν την τεχνική Αλεξάντερ ανέφεραν λιγότερο πόνο και την ικανότητα να κάνουν περισσότερα πράγματα. Μεγαλύτερο όφελος είχαν όσοι συνδύαζαν και άσκηση. 

Βελτίωση έως και 45% 
O καθηγητής Λιτλ είπε ότι εξεπλάγη από το αποτέλεσμα της έρευνας. 
«Όσοι ασθενείς συνδύασαν την τεχνική Αλεξάντερ με άσκηση βελτίωσαν την κατάστασή τους κατά 40-45%», είπε. Γενικά, οι ασθενείς αυτοί δυσκολεύονταν να εκτελέσουν οκτώ έως εννέα δραστηριότητες, αλλά στο τέλος των δώδεκα μηνών της μελέτης μπορούσαν να κάνουν τρεις έως τέσσερις από αυτές χωρίς περιορισμούς. 

Αν και οι περισσότερες μελέτες για τις παρεμβάσεις στον πόνο της μέσης δεν είχαν έως σήμερα ιδιαίτερα καλά ή πειστικά αποτελέσματα, αυτή φαίνεται να είναι σημαντική, κατά τους ειδικούς.«Είναι μια μεγάλη και καλή μελέτη και δίνει αρκετά στοιχεία που μπορούν οι πάσχοντες να πάρουν στα σοβαρά», τόνισε ο καθηγητής Λιτλ. «Πρόκειται για μια απλή και φθηνή παρέμβαση». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις