Νέο ρεκόρ στις αυστριακές εξαγωγές

Νέο «ρεκόρ» σημείωσαν μέσα στο 2012 οι εξαγωγές της Αυστρίας,
φθάνοντας το ποσό των 123,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σημαντικά από τα 9,2 δισεκατομμύρια το 2011, σε οκτώ δισεκατομμύρια πέρσι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, Κρίστοφ Λάιτλ, ευελπιστώντας, όπως είπε, πως ο «ονειρικός στόχος» των 125 δισεκατομμυρίων για τις εξαγωγές, θα επιτευχθεί εφέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου, οι εξαγωγές αυξήθηκαν πέρσι κατά 1,3% σε σχέση με το 2011, οι εισαγωγές κατά 0,3%, φθάνοντας τα 131,4 δισεκατομμύρια, ενώ το 2007 ήταν η τελευταία χρονιά, πριν από την κρίση, κατά την οποία το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην Αυστρία παρουσίασε πλεόνασμα και μάλιστα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι για το 2013 μια μείωση του παθητικού στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, στο 6% και στα 7,7 δισεκατομμύρια και αυτό μέσα από μια αύξηση των εξαγωγών κατά 3,5% στα 127,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τις προγνώσεις, αναμένεται και μια αύξηση στις εισαγωγές της τάξης του 1-3% ή στα 135,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για μια δυναμική αύξηση των εξαγωγών, το Επιμελητήριο προσανατολίζεται περισσότερο προς αγορές εκτός Ευρώπης, όπου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, υπάρχει ανάπτυξη και ειδικότερα στις χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας και της Αφρικής, αλλά επίσης και στις πολλά υποσχόμενες, Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, Ινδία και σε εκείνες της Λατινικής Αμερικής.

Στην πρώτη θέση στις εξαγωγές αυστριακών προϊόντων βρίσκεται η Γερμανία και ακολουθούν Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιπροσωπεύονται συνολικά 500 αυστριακές επιχειρήσεις και όπου, όπως παρατηρεί ο Κρίστοφ Λάιτλ, μετά από την υπογραφή μια συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι προοπτικές θα ήταν πολύ καλύτερες για μια χώρα εξαγωγών σαν την Αυστρία. 

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το αυστριακό εξωτερικό εμπόριο αποτελεί σημαντικό παράγοντα της αυστριακής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας το 2011 το 57,3% του ΑΕΠ (έναντι 34,8% του ΑΕΠ το 1995), που είναι αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται στο 43,6% του ΑΕΠ. 

Στην Αυστρία υπάρχουν σήμερα πάνω από 44.000 επιχειρήσεις που εξάγουν στο εξωτερικό, με στόχο ο αριθμός τους να ανέλθει στις 50.000 το 2014, ενώ ολοένα και περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φέρεται να αναζητούν τους πελάτες τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου τα έξι από τα 10 ευρώ της αυστριακής ευημερίας προέρχονται από τις εξαγωγές προϊόντων ή υπηρεσιών, με στόχο το 2014 αυτή η αντιστοιχία να αυξηθεί στα επτά από τα 10 ευρώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις