Βρέθηκε το κρανίο του Ριχάρδου Γ'

Βρέθηκε το κρανίο του Ριχάρδου Γ'

Τεστ DNA επιβεβαίωσε πως ένα κρανίο που βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 ανήκει στον Ριχάρδο Γ’, βασιλιά της Αγγλίας που έζησε τον 15ο αιώνα. Το επίτευγμα οφείλεται στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Αρχαιολόγοι από τη Σχολή Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ ανακάλυψαν έναν σκελετό για τον οποίο θεώρησαν ότι ταιριάζει με το σωματότυπο του βασιλιά. Αυτό δεν ήταν δύσκολο, καθώς γνώριζαν πως ο Ριχάρδος Γ’ έπασχε από οξεία σκολίωση, ενώ το κρανίο έφερε κακώσεις, κάτι που συμπίπτει με τον τρόπο θανάτου του.
Αρχικά, το κρανίο πέρασε από σαρωτή υψηλής ανάλυσης προκειμένου να εξεταστούν σε βάθος σημαντικά χαρακτηριστικά. Καθοριστικός για την ανακάλυψη υπήρξε ο βίαιος θάνατος του βασιλιά, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη του Μπόσγουορθ πολεμώντας πεζός εναντίον εφίππων. Ο Ριχάρδος Γ’ διακρίθηκε για τη γενναιότητά του. Ο βασιλιάς ετάφη στην εκκλησία του Λέστερ.
Ο Ριχάρδος Γ’ γεννήθηκε το 1452 και πέθανε το 1485. Ήταν ο τελευταίος εκπρόσωπος της δυναστείας των Πλανταγενετών που βασίλευε από το 1154 και την άνοδο του Ερρίκου Β’ στο θρόνο.
Η ανακάλυψη κρίνεται σημαντική για πολλούς λόγους. Αφενός ρίχνεται φως σε μία εποχή υψηλού ιστορικού ενδιαφέροντος. Αφετέρου ο βασιλιάς θα μπορεί πλέον, έστω και μετά θάνατον, να λάβει τις τιμές που αρμόζουν σε έναν γενναίο ηγέτη. Ο θάνατός του σφράγισε το τέλος μίας συγκεκριμένης εποχής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις