Η... άλλη γυναίκα του Ομπάμα

Επειτα από τα τέσσερα χρόνια της πρώτης θητείας και μόλις μερικές εβδομάδες από την έναρξη της δεύτερης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον Λευκό Οίκο. Ξεκινώντας από τον πιο κλειστό κύκλο του Προέδρου. 


Εφυγαν από τις θέσεις τους οι τρεις επικεφαλής του προσωπικού του - ο Ραμ Εμάνουελ, σήμερα δήμαρχος του Σικάγου, ο Ουίλιαμ Ντέιλι, δικηγόρος και υπουργός Εμπορίου κατά την προεδρία του Μπιλ Κλίντον, που προτίμησε να ιδιωτεύσει, και ο Τζακ Λιου που διορίστηκε υπουργός Οικονομικών. Και έπειτα, ο σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, ο οποίος αποχώρησε εξαιτίας προστριβών με τους υπόλοιπους συμβούλους, ο εκπρόσωπος Τύπου Ρόμπερτ Γκιμπς που παραιτήθηκε λόγω υπερβολικού άγχους, η υπεύθυνη κοινωνικών εκδηλώσεων Ντεζιρέ Ρότζερς η οποία απομακρύνθηκε από τη θέση της για παράβλεψη καθήκοντος, ο διευθυντής προϋπολογισμού Πίτερ Ορζαγκ που προτίμησε επίσης να ιδιωτεύσει. 



Η Βάλερι Τζάρετ όμως είναι ακόμα εκεί. Ισχυρή, πιστή, διακριτική, αποφασισμένη να προστατέψει τον Πρόεδρό της. Η Τζάρετ είναι η ανώτερη σύμβουλος που γνωρίζει καλύτερα από τον οποιονδήποτε τις διαδικασίες λήψης των προεδρικών αποφάσεων, με μοναδική εξαίρεση ίσως τον φάκελο που αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Ισως, γιατί μόλις πριν από μερικούς μήνες οι ακραίοι Ρεπουμπλικανοί - πρώτα η ραδιοφωνική φωνή του συντηρητισμού Γκλεν Μπεκ και έπειτα μια σειρά από αναλυτές της Fox TV - κατηγόρησαν την Τζάρετ ότι ήταν παρούσα σε ανεπίσημες και προφανώς απόρρητες συνομιλίες με αξιωματούχους του Αχμαντινετζάντ για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται όμως για μια είδηση μη επιβεβαιωμένη, η οποία βασίζεται σε δύο δεδομένα: η Τζάρετ μιλάει φαρσί και γεννήθηκε πριν από 56 χρόνια στο Σιράζ του Ιράν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις