Στριμώχνει Σαμαρά και Στουρνάρα ο Τσίπρας

Στην αδυναμία του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου να διαπραγματευτούν προς όφελος της χώρας τη δημόσια ομολογία στελεχών του ΔΝΤ περί «λάθους» στον πολλαπλασιαστή, επικεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής του.

Στην ερώτηση προς τον...


πρωθυπουργό, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει ότι η άρνηση της κυβέρνησης Σαμαρά να αξιοποιήσει τα περί «λάθους» αποδεικνύει ότι σκοπεύει να πορευτεί μέχρι τέλους πιστή στο Μνημόνιο και τις ολέθριες συνέπειές του

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Αλέξης Τσίπρας με ερώτησή του στη Βουλή καλεί τον Αντώνη Σαμαρά να απαντήσει πώς θα εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση τη δημόσια παραδοχή του ΔΝΤ, ενώ ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ με ανεπίσημο έγγραφο που κοινοποιήθηκε λίγο αργότερα επιτίθεται με σφοδρότητα στον Γ. Στουρνάρα χρησιμοποιώντας δική του ομιλία του 2010, της περιόδου που ήταν επικεφαλής του ΙΟΒΕ. Σε αυτή την ομιλία ο κ. Στουρνάρας τάσσεται αναφανδόν υπέρ της εφαρμογής του Μνημονίου.

Στην ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει ότι η άρνηση της κυβέρνησης Σαμαρά να αξιοποιήσει τη δημόσια ομολογία στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί «λάθους» στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, αποδεικνύει ότι σκοπεύει να πορευτεί μέχρι τέλους πιστή στο Μνημόνιο και τις ολέθριες συνέπειές του. Τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση ήταν ωσεί παρούσα στην τελευταία σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι δεν αξιοποίησε ακόμη ένα διαπραγματευτικό χαρτί. Ρωτά επίσης τον πρωθυπουργό τι ύψους εκτιμά ότι θα είναι τα προαναγγελθέντα στο Μνημόνιο νέα μέτρα, με δεδομένο ότι μόνο για τον Ιανουάριο η υστέρηση εσόδων είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ, και πώς θα ενεργήσει ώστε αυτό το «λάθος», που αποτιμάται σε δεκάδες δισ. ευρώ, να αποτελέσει την αφετηρία ώστε η χώρα να απαλλαγεί οριστικά από Μνημόνια και πολιτικές που θα εκτοξεύσουν την ύφεση και τη φτώχεια και τα επόμενα χρόνια. Κάνει επίσης αναφορά σε επιμονή των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στην πιστή εφαρμογή του Μνημονίου.

Το non paper

Στο non paper αφού γίνεται αναφορά σε δημοσιογραφικές πληροφορίες για την παρουσία του στο τελευταίο Eurogroup, σύμφωνα με τις οποίες ο Γ. Στουρνάρας έθεσε θέμα αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος με αφορμή τις λανθασμένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, επισημαίνεται: «Ο κ. Στουρνάρας υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές στην Ελλάδα της καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου.

Το καλοκαίρι του 2010 (δηλαδή λίγο μετά την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου), σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, ο ίδιος υποστήριζε (σε πλήρη αντίθεση με την τότε αντιμνημονιακή θέση του κ. Σαμαρά) ότι το Μνημόνιο «αποτελεί διαβατήριο για τη σωτηρία της Ελλάδας», ότι «τα μέτρα του [πρώτου] Μνημονίου είναι αναγκαία για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας», ότι «δεν γνωρίζουμε να υπάρχει εναλλακτική λύση» και ότι «όσοι ακόμα επιχειρηματολογούν υπέρ της αναδιάρθρωσης (του δημόσιου χρέους) δείχνουν να αγνοούν τη νέα πραγματικότητα στην Ευρωζώνη». Και ακόμη ότι εμμέσως πλην σαφώς ζητούσε να περιληφθούν στο Μνημόνιο περισσότερα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα (όπως π.χ. οι ιδιωτικοποιήσεις), πράγμα που πράγματι συνέβη με το δεύτερο Μνημόνιο της κυβέρνησης Παπαδήμου. «Ο κ. Στουρνάρας, μετά την παταγώδη οικονομική αποτυχία και των δύο Μνημονίων, μετά την απίστευτη κοινωνική καταστροφή και ανθρωπιστική κρίση, ο ίδιος ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του τρίτου Μνημονίου νέας άγριας λιτότητας και ύφεσης που συμφώνησε η συγκυβέρνηση τον προηγούμενο Νοέμβριο» σημειώνεται στο έγγραφο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις