Οι δύο άκρες του κεριού

Eδώ και καιρό περίμενα την είδηση του θανάτου του. Κι όσο δεν την έβλεπα, τόσο την έψαχνα με την κρυφή ελπίδα να μην την βρω. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής 16.12.2011, οπότε δημοσιεύθηκε.
Ο λόγος για τον Κρίστοφερ Χίτσενς, που πέθανε (και δεν «έφυγε») στο Τέξας το βράδυ της προηγούμενης ημέρας.
Πέρασα βιαστικά (την πρώτη φορά) το δισέλιδο του Μ. Μητσού στα ΝΕΑ για τη ζωή, το έργο και το θάνατο του Χίτσενς και βλέποντας πως η χαρακτηριστικότερη -κατ’ εμέ ατάκα του- δεν είχε περιληφθεί (τί να πρωτοχωρέσει σε 2 σελίδες;) το διάβασα πάλι αργά και προσεκτικά.
Τα επίθετα που συνόδευαν συχνότερα τον συγγραφέα και (τί) δημοσιογράφο Κρ. Χίτσενς στις αναφορές του τύπου ήταν αντισυμβατικός κι αιρετικός. Δεν είμαι βέβαιος εάν το πρώτο απέδιδε ένα ουσιαστικό μέρος –έστω- του έργου και της σκέψης του, το δεύτερο, πάντως, θεωρώ πως τον εξόργιζε.
Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου του «Ο θεός δεν είναι μεγάλος» (Εκδόσεις Scripta 2007) αποκαλύπτει ότι τις πρώτες αποστάσεις από τη θρησκεία δημιούργησε στον 9χρονο Κρίστοφερ ο υπερβολικός ζήλος της δασκάλας του κι ο (μεταφυσικός) τρόπος με τον οποίο απέδιδε στον παντοδύναμο και γενναιόδωρο θεό το πράσινο χρώμα στα δέντρα και το χορτάρι, που είναι τόσο ξεκούραστο στα μάτια! «Φαντασθείτε η βλάστηση να μην ήταν πράσινη, αλλά βιολετιά ή πορτοκαλί! Τι απαίσιο που θα ήταν!», είχε καταλήξει η δασκάλα και τα λόγια της αυτά συγκλόνισαν τον Χίτσενς.
Τον Αύγουστο του 2010, λίγους μήνες μετά τη διάγνωση καρκίνου σε οισοφάγο και λεμφαδένες, ο Χίτσενς εξομολογείται στο CNN, με νηφαλιότητα που σκοτώνει, για τη μέχρι τότε ζωή του «έκαψα το κερί κι από τις 2 μεριές και έδωσε ωραίο φως». Και πριν από ένα χρόνο περίπου δήλωνε«Αν με ακούσετε να λέω ότι πίστεψα στον Θεό, μη με πιστέψετε. Ο καρκίνος θα έχει εκφυλίσει τον εγκέφαλό μου».Κάτι τέτοιο δεν έγινε κι ο Ρίταρντ Ντόκινς το σημειώνει στο αποχαιρετιστήριο άρθρο του.
ΥΓ: Ο,τι πιο άσχετο θα μπορούσε να πεί κανείς για το Χίτσενς είναι αυτό το RIP, που βρίσκει κανείς σε αφθονία στο ίντερνετ, να συνοδεύει την είδηση του θανάτου του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις