Βερολίνο προς Ιταλία: Σχηματίστε κυβέρνηση – Στο «κόκκινο» οι αγορές

Ο κίνδυνος ακυβερνησίας στη Ρώμη προκαλεί την έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις,
οι οποίες κάνουν έκκληση για άμεσο σχηματισμό «σταθερής» κυβέρνησης. Έκδηλη είναι η δυσαρέσκεια του Βερολίνου για το ρευστό εκλογικό αποτέλεσμα ενώ χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. 

«Δεν είστε Ελλάδα, η Ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για ένα σενάριο ελληνικού τύπου στην Ιταλία με νέες εκλογές» λέει στη Repubblica ο αρμόδιος του γερμανικού κυβερνώντος κόμματος για την εξωτερική πολιτική Φίλιπ Μίσφελντερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε ευχήθηκε η Ιταλία να αποκτήσει «σύντομα» μία «σταθερή» κυβέρνηση για να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων «προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης».

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις μεταρρυθμίσεις για την Ιταλία, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ συμπληρώνοντας πως θα μπορούσε να είχε φανταστεί ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα για τα κόμματα που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Υπάρχει η αίσθηση «ακραίας ανησυχίας» για πιθανές κινήσεις στα σπρεντ των ομολόγων ως αντίδραση στα εκλογικά αποτελέσματα, σημείωσε από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο.

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν τη Δευτέρα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, ενώ σημαντική πτώση καταγράφηκε και στο χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς είναι υπαρκτός ο φόβος για«πολιτική παράλυση» της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης. Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφει και το ιταλικό χρηματιστήριο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας παραδέχθηκε ότι υπάρχει μετάδοση της νευρικότητας στις αγορές, αλλά ότι ελπίζει ότι δεν θα διαρκέσει πολύ. 

«Ο,τι είναι καλό για την Ιταλία, είναι καλό για την Ισπανία», δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος πως η πολιτική βούληση για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση θα πρυτανεύσει.

Την ανησυχία για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η χώρα λόγω της απουσίας πλειοψηφίας στη Γερουσία εκφράζει σήμερα σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος. Η La Repubblica, υπό τον τίτλο «Η Ιταλία σε ακυβερνησία» αναφέρεται στην μεγάλη άνοδο του Μπερλουσκόνι ενώ η La Stampaαναφέρεται σε ένα «παράλυτο κοινοβούλιο» και τιτλοφορεί το κύριο άρθρο «Η υποχρέωση μιας θαρραλέας επιλογής».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις