Έρευνα: Η ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο ελλιποβαρών βρεφών

Τα αποτελέσματα νέας διεθνούς μελέτης καταδεικνύουν την πιθανή σχέση μεταξύ της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα και της γέννησης ελλιποβαρών βρεφών.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι γυναίκες που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα κάποιων τύπων ρύπανσης είναι ελαφρώς πιθανότερο να φέρουν στον κόσμο μωρά βάρους κάτω των 2,5 κιλών.

Η μελέτη, η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί για το θέμα, βασίστηκε σε δεδομένα γύρω από 3 εκατομμύρια γεννήσεις σε 9 χώρες της Ευρώπης, της Βορείου και Νοτίου Αμερικής, της Ασίας καθώς και στην Αυστραλία, προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανές επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία. Τα δεδομένα αφορούν κυρίως το διάστημα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στα εισπνεύσιμα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων (PM 2,5) και σε εκείνα που έχουν διάμετρο μικρότερη των 10 μικρομέτρων (PM 10). Αυτά παράγονται μεταξύ άλλων από την καύση ορυκτών καυσίμων από τις βιομηχανίες και τις μεταφορές και από την καύση ξύλου.

«Τα [αστικά] κέντρα που έχουν υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αναφέρουν μεγαλύτερο κίνδυνο γέννησης ελλιποβαρών βρεφών σε σχέση με τα κέντρα που έχουν χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης», λέει ο πρώτος συντάκτης της έκθεσης, Παγιάμ Νταντβάντ, από το Κέντρο Έρευνας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας της Βαρκελώνης.

Ο Δρ. Νταντβάντ επισημαίνει ότι οι γεννήσεις βρεφών βάρους κάτω των 2,5 κιλών συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας και μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών ή θανάτου, κατά τις πρώτες εβδομάδες, καθώς και χρόνιων προβλημάτων, αργότερα. Τα αιωρούμενα σωματίδια συνδέονται με προβλήματα στην καρδιά και στους πνεύμονες, αλλά και με πρόωρο θάνατο.

«Καθώς η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα αυξάνεται, βλέπουμε ότι περισσότερα μωρά γεννιούνται ελλιποβαρή, κάτι που σημαίνει ότι αργότερα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι φιλάσθενα», λέει η Τάνια Πλες-Μαλόλι από το πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ, η οποία συντόνισε τους βρετανούς επιστήμονες που έλαβαν μέρος στη μελέτη. «Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια – πέντε φορές μικρότερα από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας – είναι μέρος του αέρα που αναπνέουμε καθημερινά. Αυτό που δείχνουμε με βεβαιότητα είναι ότι οι συγκεντρώσεις αυτές επηρεάζουν ήδη τις εγκύους.»

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα έμβρυα δεν λαμβάνονται υπόψη κατά την κατάρτιση κανονισμών. «Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να το σκεπτόμαστε», επισημαίνει ο Δρ. Νταντβάντ. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του τονίζουν ότι, κατά μέσο όρο, οι επιπτώσεις για κάθε έμβρυο είναι πολύ μικρές και συνεπώς οι υποψήφιοι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν, όμως «για ολόκληρο τον πληθυσμό, αυτοί οι μικροί κίνδυνοι συσσωρεύονται και αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις