ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Τα 1.400 λουκέτα τραπεζών... διώχνουν 25.000 εργαζομένους

Εκτός υπηρεσίας θα βρεθούν 25.000 εργαζόμενοι, αφού με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές σταματά η λειτουργία 1.000 έως 1.400 καταστημάτων. Στο μέτωπο των αποδοχών οι προτεινόμενες περικοπές φτάνουν το 20%. Μαχαίρι μπαίνει σε επιδόματα γάμου, ισολογισμού και ξένης γλώσσας.

Κατάργηση επιδομάτων, όπως είναι το επίδομα γάμου, ισολογισμού και ξένης γλώσσας, θα ζητήσουν οι τράπεζες από την ΟΤΟΕ, με στόχο να μειωθούν οι αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων κατά 18% με 20%.
Και παράλληλα καλούν την ΟΤΟΕ να κινηθεί με γνώμονα τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αφού, όπως παραδέχονται οι τραπεζίτες, μέχρι το 2015 θα υπάρξει δραματική συρρίκνωση στο προσωπικό των τραπεζών, που μπορεί να φτάσει τις 25.000 αποχωρήσεις, ενώ οι συνενώσεις στον κλάδο θα βάλουν «λουκέτο» σε 1.000 με 1.400 καταστήματα.
Σε ό,τι αφορά την κλαδική σύμβαση εργασίας, η πρόταση των τραπεζών -σύμφωνα με πληροφορίες- θα περιλαμβάνει την κατάργηση επιδομάτων, όπως είναι το επίδομα γάμου, που αντιστοιχεί στο 10% του βασικού μισθού, και το επίδομα ισολογισμού.
Οι περισσότερες τράπεζες δίνουν επιπλέον μισό μισθό μία φορά τον χρόνο (κάποιες τράπεζες δίνουν ολόκληρο μισθό) ως επίδομα ισολογισμού, που αντιστοιχεί στο 3,5% ή το 7% (αν είναι μισό ή ολόκληρο) του βασικού μισθού.
Ενα άλλο επίδομα που «κινδυνεύει» είναι της ξένης γλώσσας, ενώ σταδιακά θα καταργηθούν και πολλές από τις πρόσθετες παροχές των τραπεζών προς το προσωπικό τους (π.χ. επίδομα για βρεφονηπιακούς σταθμούς).
Στη διαπραγμάτευση με την ΟΤΟΕ οι εκπρόσωποι των τραπεζών θα επιδιώξουν να πιάσουν τον στόχο της μείωσης του 18% μέσα από καταργήσεις ή περικοπές επιδομάτων, ώστε να μη χρειαστεί να βάλουν «μαχαίρι» στις βασικές αποδοχές.
Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ λέει «όχι» σε μείωση του βασικού μισθού των τραπεζοϋπαλλήλων και επισημαίνει πως ήδη οι μειώσεις στις αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων φτάνουν το 20% με 22%.
«Η ΟΤΟΕ θα πρέπει να κινηθεί με γνώμονα τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας», αναφέρουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη στο «Εθνος» και επισημαίνουν πως «το 70% των λειτουργικών εξόδων των τραπεζών αφορά μισθοδοσίες», ενώ θεωρούν μονόδρομο τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
«Οι όποιες εθελούσιες έξοδοι γίνουν από τις τράπεζες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητα των Ταμείων. Ο "λογαριασμός" δεν μπορεί να πηγαίνει στο ασφαλιστικό σύστημα και κατ' επέκταση στις πλάτες των εργαζομένων», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ και πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων της Εμπορικής Γ. Κωνσταντινόπουλος.
Σημειώνουμε ότι η κλαδική σύμβαση εργασίας της ΟΤΟΕ έληξε στις 14 Φεβρουαρίου και ισχύει πλέον η τρίμηνη μετενέργεια. Στην περίπτωση που μέχρι τις 14 Μαΐου δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση διασώζονται μόνο ο βασικός μισθός και τα επιδόματα τέκνων, σπουδών και πολυετίας.
Σε μια τέτοια περίπτωση τα υπόλοιπα επιδόματα που προβλέπονται στην κλαδική σύμβαση εργασίας χάνονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα χαθεί και το επίδομα γάμου, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών των τραπεζικών υπαλλήλων 10%.
Σημειώνεται πως με βάση τη νομοθεσία, τα επιδόματα πολυετίας έχουν παγώσει σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.
Αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, ανοίγει ο δρόμος για σημαντικές μειώσεις μισθών με επιχειρησιακές ή ατομικές συμφωνίες. Μέχρι τώρα στις τράπεζες υπογράφονταν επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες προέβλεπαν πρόσθετες παροχές από αυτές της κλαδικής σύμβασης εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ είπε στο «Εθνος»: «Δεν μπορεί να τεθεί θέμα μείωσης του βασικού μισθού, ο οποίος αν λάβουμε υπόψη τις εισφορές, τη φορολογία και άλλους παράγοντες έχει περιοριστεί στα 600 ευρώ καθαρά».
Συνταξιοδοτήσεις, προγράμματα εθελουσίας εξόδου, και μη ανανέωση συμβάσεων ενοικίασης εργαζομένων συνθέτουν το νέο τοπίο στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, ο αριθμός των οποίων θα μειωθεί κατά 20.000 με 25.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2015.
Παράλληλα το 30% με 40% των τραπεζικών καταστημάτων θα βάλουν λουκέτο. Δηλαδή σε βάθος τριετίας θα κλείσουν 1.000 με 1.400 καταστήματα (στο τέλος του 2011 ήταν 3.565) και ταυτόχρονα θα βρεθούν χωρίς «αντικείμενο» περισσότεροι από 8.000 τραπεζοϋπάλληλοι.
Το ίδιο θα συμβεί και σε επίπεδο διοίκησης, δηλαδή στα ανώτερα και μεσαία στελέχη του μάνατζμεντ του κάθε νέου σχήματος. Πολλά ικανά στελέχη θα βρεθούν εκτός, αφού θα θεωρηθούν υπεράριθμοι.
Το άλλο μεγάλο θέμα αφορά στις διπλοκαλύψεις των τραπεζικών καταστημάτων. Οι τράπεζες Εθνική - Eurobank, Alpha - Emporiki και το τριπλό σχήμα Πειραιώς - Αγροτική και Γενική έχουν σήμερα πανελλαδικά δίκτυο 2.500 καταστημάτων.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2013, που θα ολοκληρωθούν οι νομικές συγχωνεύσεις, θα πρέπει να κλείσουν περίπου 450 καταστήματα και αυτό σημαίνει ότι θα αποχωρήσουν άμεσα 4.500 με 5.000 εργαζόμενοι.
Ηδη η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 2.000 υπαλλήλους της και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για 700 με 900 εργαζόμενους.
Το 2012 και τον Ιανουάριο 2013 «έφυγαν» με εθελουσία 200 εργαζόμενοι από την Τράπεζα Κύπρου, 130 από τη Λαϊκή, 240 από τη Millennium και 130 από την Proton.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Μεγάλη μείωση του προσωπικού μέχρι το 2015
Δραματική μείωση του προσωπικού των τραπεζών μέχρι το 2015 προβλέπουν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Οπως λένε, τους επόμενους μήνες θα ενεργοποιηθούν προγράμματα εθελούσιας εξόδου από όλες τις τράπεζες και θα επισπευσθούν οι συνταξιοδοτήσεις. «Δεν είναι δυνατόν οι συγχωνεύσεις του κλάδου να μην έχουν επίπτωση στις θέσεις εργασίας» αναφέρει χαρακτηριστικά διευθύνων σύμβουλος μεγάλης τράπεζας και συνεχίζει: Από τους βασικούς στόχους της συγκέντρωσης του κλάδου είναι οι λειτουργικές συνέργειες, οι οποίες όμως σε ποσοστό πάνω από 50% προκύπτουν από τη μείωση του κόστους. Με δεδομένο ότι το 65% με 70% του κόστους λειτουργίας των τραπεζών αφορά μισθούς, αντιλαμβάνεστε τι περικοπές σε θέσεις εργασίας θα έχουμε» καταλήγει.
«Πόρτα» σε ασφαλισμένους πριν το 1983
Την πόρτα εξόδου αναμένεται να ανοίξουν περίπου 20.000 τραπεζικοί υπάλληλοι, που έχουν ήδη θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν τα επόμενα τρία χρόνια συνταξιοδοτικό δικαίωμα (και συνολικά 25.000 εργαζόμενοι). Πρόκειται κυρίως για ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία πριν από το 1983, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία ανεξαρτήτως ηλικίας.
Ωστόσο όσοι ακολουθούν το καθεστώς ΙΚΑ -ακόμα και αν ασφαλίστηκαν πριν από το 1983- πρέπει να έχουν συμπληρώσει τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας. Για παράδειγμα, για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010 απαιτείται 35ετία και το 58ο έτος.
Για τους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία από το 1983 έως και το 1992 ισχύουν τα εξής:
Θεμελίωση δικαιώματος μέχρι το 2010. Οι άντρες αποχωρούν με 15ετία στα 65 και οι γυναίκες στα 60. Για 25ετία το όριο για πλήρη σύνταξη των αντρών είναι τα 65 (60 για μειωμένη) και των γυναικών τα 60 (55 για μειωμένη). Με 35ετία απαιτείται η συμπλήρωση του 58ου έτους.
Θεμελίωση δικαιώματος το 2011. Οι άντρες αποχωρούν με 15ετία στα 65 και οι γυναίκες στα 61. Με 25ετία το όριο για πλήρη σύνταξη είναι τα 65 για τους άντρες (60 μειωμένη) και τα 61 για τις γυναίκες (56 μειωμένη). Εναλλακτικά απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης και το 58ο έτος.
Θεμελίωση δικαιώματος το 2012. Οι άντρες αποχωρούν με 15ετία στα 65 και οι γυναίκες στα 62. Με 25ετία το όριο για πλήρη σύνταξη είναι τα 65 για τους άντρες (60 μειωμένη) και τα 62 για τις γυναίκες (57 μειωμένη). Εναλλακτικά απαιτούνται 37 έτη και το 59ο έτος.
Θεμελίωση από το 2013 και μετά. Η «έξοδος» με πλήρη σύνταξη γίνεται στα 67 (62 μειωμένη) ή με 40 έτη στα 62.

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τις μητέρες που θεμελιώνουν δικαίωμα με 25ετία και την ανηλικότητα του τέκνου. Το όριο για πλήρη σύνταξη στα ειδικά ταμεία ξεκινά από τα 50 (για θεμελίωση μέχρι το 2010) και φέτος φτάνει τα 67. Εναλλακτικά δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με το καθεστώς ΙΚΑ, όπου απαιτούνται 5.500 ημέρες ασφάλισης και το κατά περίπτωση όριο.ν 25.000 εργαζομένους

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις