Ενισχύοντας το ηθικό των ασθενών με καρκίνο

Το ηθικό των καρκινοπαθών κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να βελτιωθεί αν τους παρασχεθεί βοήθεια να αντιμετωπίζουν το στρες, την κούραση και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, υποδεικνύει μικρή έρευνα.


Οι ερευνητές αξιολόγησαν 113 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο που υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία. Οι περισσότεροι ήταν 50 ετών περίπου και το 63% ήταν άντρες.

Οι μισοί ασθενείς έλαβαν μέρος σε πρόγραμμα που θα τους βοηθούσε με την πνευματική, σωματική, συναισθηματική, κοινωνική και ψυχική ευεξία.

Οι συνεδρίες 90 λεπτών του προγράμματος που αναπτύχθηκε από ειδικούς στη Mayo Clinic, περιέλαβαν ασκήσεις για τη βελτίωση της κούρασης, συζητήσεις για στρατηγικές αντιμετώπισης ή πνευματικές ανησυχίες και βαθιές αναπνοές για τη μείωση του στρες.

Οι υπόλοιποι ασθενείς συνέχισαν τη συνήθη ρουτίνα και βασίστηκαν στους δικούς τους θεραπευτές, τους συμβούλους ή κλήρο, για να βοηθηθούν να αντιμετωπίζουν τη θεραπεία.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ' Cancer', οι ασθενείς στην ομάδα συνήθους φροντίδας έδειξαν μείωση στις μετρήσεις ποιότητας ζωής κατά τη θεραπεία, ενώ βελτίωση εμφάνισαν όσοι έλαβαν μέρος στα προγράμματα στήριξης.

Ο Matthew Clark, δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας μπορεί να αποδοθεί στο ότι το πρόγραμμα είναι ενεργό και οι ασθενείς έλαβαν μέρος ως μέρος 
ομάδας. Έλαβαν στήριξη και ενθάρρυνση να γυρίσουν σπίτι και να ασχοληθούν με σωματική δραστηριότητα, πνευματικότητα και χαλάρωση.

Οι ασθενείς στο πρόγραμμα θεραπείας, ωστόσο, δεν είχαν υψηλότερο επίπεδο ποιότητας ζωής 6 μήνες μετά την αγωγή για καρκίνο.

Ο Clark δήλωσε ότι η παρέμβαση είναι βοηθητική σε κρίσιμη στιγμή αλλά δεν έχει ενισχυτική επίδραση διαρκείας. Η ελπίδα είναι να αναπτυχθούν στρατηγικές που θα βοηθήσουν ανθρώπους να διατηρήσουν και να βελτιώσουν στη συνέχεια την ποιότητα ζωής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις