Τι πρέπει να τρώω για να μειώσω τριγλυκερίδια;


είναι γνωστό πως κάθε μέρα έρχονται στο φως καινούργιες έρευνες και μελέτες για πάρα πολλά θέματα που αφορούν την υγεία,την ευεξία,την ισορροπία και τις παθήσεις του οργανισμού μας... 
τα στοιχεία ερευνών που αφορούν τα λιπίδια δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή, ειδικά τις γυναίκες άνω των 50 ετών,τους δε άνδρες όσους έχουν ήδη την χοληστερόλη τους σε μη επιτρεπτά επίπεδα...
μια φινλανδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες με δυσμενή επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων -πάνω από 203 mg / dl - είχαν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής,
εντούτοις, όταν το επίπεδο μεταξύ των δύο χοληστερολών ήταν καλό, τα τριγλυκερίδια δεν ήταν επικίνδυνα...
το πρόβλημα βέβαια είναι ότι η χαμηλή HDL και τα υψηλά τριγλυκερίδια συνήθως πάνε μαζί
και
ποιες τροφές συνήθως μειώνουν τα τριγλυκερίδια;
ας δούμε τι μας λένε οι έρευνες:
- τα θαλασσινά
οι μελέτες δείχνουν σταθερά ότι το ιχθυέλαιο μειώνει τα τριγλυκερίδια...
σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών στο Όρεγκον, η ημερήσια δόση ιχθυελαίου - που είναι ίση με 210 γρ από σολομό,σκουμπρί ή σαρδέλες, μπορεί να μειώνει τα τριγλυκερίδια περισσότερο από 50%...
σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι άνδρες κλήθηκαν αντί της συνηθισμένης τους πρωτεΐνες - κρέας, αυγά, γάλα ή τυρί-  για δύο φορές την ημέρα για τρεις εβδομάδες να τρώνε οστρακοειδή...
παρατηρήθηκε πως τα οστρακοειδή μείωσαν τα τριγλυκερίδια κατά 51% και οι γαρίδες κατά 23%.
-το σκόρδο
μια σκελίδα σκόρδο την ημέρα, σύμφωνα με έρευνες μειώνουν τα τριγλυκερίδια κατά 40%.
- τα ξηρά φασόλια
τα ξηρά φασόλια μειώνουν τα τριγλυκερίδια κατά 17%
- αγκινάρα
η αγκινάρα είναι γνωστό πως είναι από τα φυτά  που χρησιμοποιούνται ως ροφήματα διότι
βοηθά ιδιαίτερα όσους θέλουν να αποτοξινωθούν
και
όσους υποφέρουν από δυσκοιλιότητα,
επιπλέον, η αγκινάρα έχει την ιδιότητα να «καθαρίζει» το συκώτι και το έντερο, γι’ αυτό και συμβάλει στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος  π.χ. υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια...
μπορούμε να κάνουμε έγχυμα ρίχνοντας σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό μία κουταλιά της σούπας φύλλα αγκινάρας...
τα αφήνουμε για δέκα με δεκαπέντε λεπτά σκεπασμένα
και
πίνουμε τρία (3) φλιτζάνια την ημέρα μισή ώρα πριν το φαγητό...
εκτός από τα βότανα,τα λαχανικά και τα ψάρια που βοηθούν στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος,για να μειωθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων θα πρέπει να ακολουθούμε και κάποιες διαιτητικές οδηγίες οι οποίες είναι:
  • - όχι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος - όπως: 

- λιπαρά τυριά
- κρέμες
- πίτες και σφολιάτες
-σάλτσες και σως
-βούτυρα και μαργαρίνες
-λαρδί
-κέικ και μπισκότα φτιαγμένα με βούτυρο και μαργαρίνες
  • - όχι απλούς υδατάνθρακες π.χ. ζάχαρη,γλυκά,άσπρο αλεύρι
  • - όχι πολλά κιλά - ελέγχουμε το βάρος μας
  • - όχι στα οινοπνευματώδη ποτά
  • - όχι στους έτοιμους χυμούς
  • - όχι στα αποξηραμένα φρούτα
  • - ναι στην πρόσληψη φυτικών ινών από φρέσκα λαχανικά και φρούτα
  • - ναι στη σωματική άσκηση και στις καθημερινής παντός είδους δραστηριότητες
  • - ναι στις τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα- προσπαθούμε  οπωσδήποτε να τρώμε μία με δύο φορές την εβδομάδα σκουμπρί, σαρδέλα, σολομό, πέστροφα, τσιπούρα...
  • - ναι στο κουρκούμι και στην κανέλα , διότι τα δυό αυτά μπαχαρικά όταν λαμβάνονται πριν από τα γεύματα μειώνουν τα τριγλυκερίδια, με μέσο όρο  30%
  • - ναι στη βιταμίνη Ε,ερευνητές στην Journal of Atherosclerosis and Thrombosis διαπίστωσαν ότι το πλήρες φάσμα των τοκοτριενολών της  βιταμίνη Ε σε μιά κούρα τριάντα ημερών μείωσε τα τριγλυκερίδια  κατά 28%.Η βιταμίνη Ε μαζί με περιορισμό των υδατανθράκων συνιστάται για τα άτομα που τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων τους είναι πάνω από 80 mg / dl...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις